Hemsäkerhetsguide

Antalet bostadsinbrott har ökat stadigt under de senaste decennierna. Det värsta är kanske inte de materiella förlusterna, som ofta kan ersättas, utan känslan av att någon obehörig har varit inne i hemmet.

De flesta inbrott sker fönstervägen, men för att komma ut med stöldgods vill tjuven helst få upp en dörr också. Det handlar alltså om att göra det så svårt för tjuven som möjligt.
Många inbrott är spontana handlingar av desperata individer, som väljer minsta motståndets lag – det vill säga objekt med undermålig säkerhet. Verkar det bli tidskrävande att ta sig in och ut ur din bostad, med hög upptäcktsrisk, väljer tjuven någon annanstans att bryta sig in. Andra inbrott av mer planerat slag kan ske med illegala nyckelkopior, som är svårare att skydda sig mot.

Ditt hus eller din bostadsrätt kanske uppfyllde alla krav på inbrottsskydd när det byggdes, men om det har några år på nacken är det hög tid med en översyn. Många nya lösningar har tillkommit, som våra godkända installatörer har gedigen erfarenhet av. Låt oss genomföra en kostnadsfri besiktning av ditt hems säkerhetsskal så får du råd om vad som behöver åtgärdas för att minimera risken att drabbas.

Men det finns mycket du kan göra själv också:

  • Byt alltid lås innan du flyttar in i en ny bostad – du vet inte hur många nyckelkopior som kan vara på drift, även om du tror att du har fått alla nycklar. Då kan du dessutom få samma låsning för alla dörrar och fönster, så du slipper hålla reda på onödigt många nycklar.
  • Se till att nycklar du bär med dig inte går att härleda till din bostad om du skulle tappa bort dem – skriv alltså inte namn, adress, telefonnummer eller bilens registreringsnummer på nyckelringen, utan använd registrerade nyckelbrickor.
  • Göm aldrig nycklar i närheten av huset – under stenar eller blomkrukor och så vidare. Vana inbrottstjuvar vet var de ska leta och genomskådar sådana försök.
  • Var uppmärksam på om föremål placerats framför entréerna i grannskapet – det kan vara inbrottstjuvar som försöker ta reda på om någon är hemma.
  • Samverka med dina grannar och håll uppsikt över varandras fastigheter. Se till att någon klipper gräsmattan om du reser bort, att någon parkerar på din uppfart och så vidare.
  • Se till att fasaden är väl belyst och att till exempel inte dörrar på baksidan skyms av högväxande buskage.
  • Larm bidrar till att avskräcka. Vårt systerföretag Vadsbolarm & Säkerhetstjänst AB hjälper dig att installera ett larmsystem anpassat efter dina behov.
  • Glöm aldrig bort din egen säkerhet vid en eventuell brand. Se alltid till att ha säkra och alternativa utrymningsvägar via dörrar och fönster i markplanet.Beroende på hur mycket ditt lösöre är värt kan försäkringsbolaget ställa speciella krav på lås och annan utrustning. Vissa typer av stöldbegärlig egendom kan också kräva tilläggsförsäkringar – kolla vad som gäller för dig och jämför villkoren hos olika försäkringsbolag.

Här kan du boka en kostnadsfri säkerhetsbesiktning

Läs mer här om hemsäkerhet på Stöldskyddsföreningens hemsida

Hitta din butik
Butiker/Filialer
Mariestad
Skövde
Lidköping
Falköping
Skara
Tidaholm
Herrljunga

Huvudkontor och projektförsäljning
Mariestad
Säkerhetsbesiktning
Boka en kostnadsfri säkerhetsbesiktning av ditt hem! Tillsammans med våra erfarna installatörer ser du över ditt hems säkerhetsskal och får de bästa råden och säkerhetslösningarna för just ditt hem.
Boka här!